Hållbarhet

Kalmarsalen, ett hållbart företag steg för steg

Vi på Kalmarsalen arbetar för att vara en hållbar anläggning utifrån social, ekonomisk och miljömässig påverkan. Våra kärnvärden, varför vi tycker detta är så viktigt och vår ambitionsnivå kan du läsa mer om här:

HÅLLBARHETSPOLICY KS 2023-25

MILJÖPOLICY

Kalmarsalen är äntligen miljömärkt med Green Key

Efter år av energibesparande åtgärder, nya rutiner för källsortering samt matsvinn och resursminskning tillsammans med smartare val gällande inköp och ett par rejäla investeringar så har vår konferensanläggning äntligen belönats med den internationella miljömärkningen Green Key. Vi är så otroligt stolta och glada över det.
Miljömärkningen visar att vi jobbar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor genom Green Keys omfattande kriterier.

VÅRA ÅTAGANDEN

Här är exempel på våra åtaganden:

 • Vi använder 100% förnybar el, energibesparande belysning och har rutiner för minskad energiåtgång.
 • Vi har tagit initiativ för att minska vattenförbrukningen.
 • Vi är Kranmärkta och erbjuder Kalmars goda kranvatten till alla måltider i huset
 • Vi källsorterar och återvinner vårt och våra gästers avfall.
 • Vi använder miljömärkta rengöringsprodukter.
 • Våra gäster erbjuds ekologiska produkter vid konferensmåltider.
 • Vi jobbar för minskat matsvinn.

VI BEHÖVER DIG OCKSÅ

Vi hoppas att du vill hjälpa oss att minska vår miljöpåverkan i samband med ditt besök. Vänligen:

 • Lämna förpackningar i våra återvinningskärl så källsorterar vi åt
 • Släck lampor, stäng av elektronik och dra laddare ur eluttag när du lämnar rummet.
 • Undvik att kasta mat genom att t.ex. inte ta mer än du orkar äta upp.
 • Res till och från vår anläggning med mer miljöanpassade transportsätt, t.ex. tåg.
 • Ta med egen vattenflaska och fyll på vid någon av våra vattenstationer

OM GREEN KEY

Green Key är en internationell miljömärkning för besöks- och turistanläggningar och finns i över 65 länder. Märkningen drivs internationellt av Foundation for Environmental Education, som stödjs av bl.a. UNEP, UNESCO och World Tourism Organization. Idag finns över 170 Green Key-märkta anläggningar i Sverige och alla anläggningar genomgår regelbundna revisioner, för att säkerställa att kriterierna efterlevs.

Läs mer på www.greenkey.se och www.greenkey.global.

Hållbara resval

Vi har sammanställt en liten lista med föreslagna färdmedel till vår centrala anläggning. Scrolla vidare för att se var du kan hyra cykel om du kommer med tåg.

Inom 2 km – gå, cykel, rid, sparkcykel, trampbåt (ja det går faktiskt vattenvägen).

2-10km – cykel, elcykel, elsparkcykel, buss (om du har bråttom)

10km och längre – elcykel, buss, tåg, båt (segel), miljöbil (gärna samåk) och om du behöver flyga så se till att klimatkompensera, att ta dig miljövänligt till flygplatsen och minimera matsvinn på planet

Hyra cykel

Kalmar har PERFEKT storlek för att ta sig runt med cykel. Kvarnholmen där även vi på Kalmarsalen har vår verksamhet kan du cykla igenom på några minuter. På kort cykelavstånd finns Kalmar slott och flera härliga cykelturer för att uppleva Kalmars mysiga natur och härliga vattenvyer. Med båten Dessi som går sommartid kan du även ta med cykeln och fortsätta upptäcktsfärden på Öland. För att se avgångstider besök https://ressel.se/kalmarsundstrafiken/.

Cykel hyr du hos Baltic Kalmar Marina som ligger på Ölandskajen 10, precis bakom tågstationen. Besök gärna deras hemsida https://baltic.nu/cykeluthyrning/

Kranmärkt anläggning

Sedan 2019 är Kalmarsalen en Kranmärkt anläggning vilket innebär att vi istället för att servera buteljerat stilla vatten häller upp vårt friska och kalla kranvatten i fina glasflaskor till våra konferensgäster. Vi har dessutom två vattencisterner med stilla vatten utplacerade på entréplan och på plan två och glas som är miljömärkta och diskas för att minimera engångsavfall. Ta gärna med dig din egna vattenflaska och fyll på så har du vatten hela dagen och slipper använda glas.

Allas lika värde

För oss som arbetar på Kalmarsalen är jämställd arbetsplats och respekt för varandra grundvärderingar. Till oss är alla välkomna och självklart lika mycket värda. Kalmarsalen har en hög tillgänglighet och trappor kompenseras med hissar. Vi har hörselslingor i våra lokaler med scen och anpassade toaletter och publikplatser för de med funktionsnedsättning som behöver. Vi har även en tillägnad parkering precis utanför entrén. Läs gärna vår jämställdhets- och mångfaldspolicy: EN ARBETSPLATS FÖR ALLA

Fastigheten och leverantörer

Våra lokaler har stått stadigt sedan 1800-talet vilket gör att vi inte kan eller vill förändra det ursprungliga för mycket. Vi ser regelbundet över ventilation och energiförbrukning för exempelvis belysning för att effektivisera där möjlighet finns och mäta klimatpåverkan. Vi väljer leverantörer med miljöaspekten högt upp på kravlistan och även här stämmer vi av hur de arbetar och vad de representerar för att säkerställa en hållbar process hela vägen från start tills det kommer till användning för våra gäster.

 

 

Vill ni ha hjälp med er planering?

Kontakta oss