Tillbaka till startsidan

Om Kalmarsalen

 

 

regionens största konferens- kongress- och konsertanläggning

Idag är KalmarSalen en av södra Sveriges mest populära konferens- kongress- och konsertanläggningar. Det är här möjligt för ca 1200 personer att konferera samtidigt eller för drygt 900 personer att uppleva en konsert eller lyssna till en föreläsning i den vackra kvarnen vid vattnet. En regional såväl som nationell mötesplats och med besök av artister från när och fjärran.

Under våren 2016 genomgick Kalmarsalen en omfattande renovering då vi bytte ut den befintliga läktaren mot en teleskopsläktare, som är den största av sitt slag. Tack vare ombygnationen har Kalmarsalen blivit ännu mer flexibel och kan anpassas för flera olika tillställningar. Endast fantasin kan sätta begränsningar.

KONFERENS

Står för den större delen av verksamheten. Här kan upp till 1200 personer konferera samtidigt och genom vår Kongressbyråtjänst kan vi sy ihop hela konferensen/kongressen efter kundens önskemål.

KONSERT

Här har vi konserter och övriga evenemang. Varje år arrangeras ett femtiotal musik- och teaterevenemang av hög klass. Ett varierat utbud ger oss många besökare.

BILJETTCENTRUM

Här kan du köpa biljetter till alla de evenemang som äger rum i KalmarSalen men även till mycket annat som sker i regionen. Biljettcentrum är ombud för Ticketmaster samt flera andra biljettsystem och säljer även till evenemang i övriga Sverige. Vårt Biljettcentrum kan även hjälpa dig som är extern arrangör med din biljettförsäljning på andra platser i landet.

Historia

KalmarSalens historia börjar någon gång under 1600-talet då det låg ett kronobageri på platsen för att förse flottans glada gossar med bröd. Så småningom byttes hästarna ut mot en ångmaskin och det var början till en av världens modernaste kvarnrörelser. Johan Jeansson, Kalmars genom tiderna största affärsman, köpte år 1869 en kvarnrörelse av en farbror till sig. Då var byggnaden ett två-vånings stenhus. År 1935 brann det huset ner och en ny ångkvarn byggdes, vilken då var Europas modernaste. Kalmar Ångkvarn lades ner 1957 efter att i mer än 100 år varit Kalmars största och viktigaste industri.

Efter det stod kvarnen tom men i slutet av 1987 kom CA Fastigheter AB in i bilden och de genomförde projektet med att bygga en konsert- och kongresshall. Bygget stod färdigt och invigdes den 8 mars år 1990. Sedan dess har det varit en mötesplats för konferenser, stora som små, och kongresser, nationella och internationella, såväl som konserter med artister från när och fjärran